U školi Robertson vec treću godinu za Božic đacima i roditeljima služimo engleski božićni kolač koji sprema Branka Robertson. Mnogi su nas pitali za recept. Najzad, evo recepta koji je prepisan, to jest preveden iz knjige Delia Smith’s Complete Cookery Course
Kolač ima najbolji ukus ako se spremi dva meseca pre Božića da bi odstojao i sazreo. Ako ne stignete tada, ukus nije loš ni ako se spremi dan dva pre služenja, ali lepo je ustanoviti tradiciju spremanja kolača i početka priprema za božićno slavlje.
Sastojci:
Rerna prethodno zagrejana na 140 stepeni, Okrugli pleh za kolace 20 cm u precniku, podmazan i postavljen masnim papirom
Priprema:
Svo suvo voce staviti u posudu i preliti ga rumom ili brendijem. Posudu ostaviti u frižider 24 sata (ne smeta ako ostavite duže). U ovaj sud možete dodati bademe, slatko ili med i rendanu koru limuna i pomorandže. U jednu posudu prosejati brašno, so i zacine. U drugu posudu mešati puter i šecer dok se ne dobije vazdušasta smeša. Ovo je najvažniji deo pripremanja kolaca, tako da se to ne sme zbrzati. Zatim umutiti jaja i tako umucena sipati kašiku po kašiku u umešani puter i šecer i dalje mešati. Pošto ste umešali sva jaja sa puterom i šecerom (možete i mikserom mešati), sipati po malo brašna i varjacom mešati (ne mikserom). Sada u to umešajte suvo voce koje se natopilo rumom.
Kašikom sipajte mešavinu u pripremljeni pleh i pokrite kolac masnim papirom. Pleh stavite na donju policu u rerni i pecite ga 4 ½ sata i nipošto ne otvarajte vrate rerne. Kada se kolac sasvim ohladi izvadite ga sa sve masnim papirom i stavite u metalnu kutiju sa poklopcem. Na nedelju dve otvorite kutiju i kroz rupicu koje procepite u papiru sipajte kašiku dve ruma (ili brendija) i tako radite sve do Božica.
3 Replies to “Christmas Cake”
Vesna Drmić
Baš sam radoznala…na kojoj temperaturi se peče kolač?
4 i 1/2 sati na doljnjoj polici u rerni…ali na kojoj temperaturi?
Hvala.Ako mi pošaljete odgovor, odgovorit ću vam slikom kolača!
Hvala
Vesna Drmić
Ah, vidjela sam…na 140.
Svejedno ću vam poslati sliku!
Vesna Drmić
Imam još jedno pitanje…može li se kolač peći u duguljastom kalupu ili u obliku štruce?
Hvala